START TEXT BILDER CV AKTUELLT LÄNKAR KONTAKT
   

 

 
 

 

 
  Jag arbetar med vävda bilder. Tekniken är tuskaft som är den enklaste vävtekniken. Materialet är bomull och ull. Varp möter inslag och väven tecknar sin egen karaktär, mycket fyrkantigt och diagonaler.

Att arbeta med detta är långsamt och tålamodsprövande, en kontrast till det mesta i vår samtid. Mödosamt, men också meditativt. Färgåtergivningen kan bli speciellt intensiv i textilt material, ullgarnet ger en djup och stark färgupplevelse. Att arbeta med färg är en av drivkrafterna för mig,  att prova olika färgkombinationer och se hur färger samspelar i harmoni,  kontrasterar mot varandra eller ibland kanske inte samspelar alls.

Jag arbetar oftast direkt med bilden i väven utan att skissa innan. Ramen måste jag dock ha klart för mig från början som till exempel när jag arbetar med runda vävar, då måste jag följa ett mönster. När jag väljer det runda formatet känns det som att sätta fokus på en del av verkligheten, ett titthål. Idéer till bilderna kommer under arbetets gång. När en väv är påbörjad kan jag inte ändra grundformen och då kommer tankar och funderingar kring "hur skulle det vara om jag gjorde si eller så istället?". Så mal det på, ibland "sätter sig" någon ny bildidé starkare än andra och pockar på att bli gjord.

Mina motiv är ibland föreställande, ibland abstrakta och ibland enbart mönster som på bilden nedan. Jag försöker arbeta förutsättningslöst, utan något medvetet eller förutbestämt budskap, provar ideér som är intressanta. Som människa, i den värld  och tid jag lever, tar jag till mig intryck som silas genom mig och kommer ut som bilder. Vi lever alla i samspel med varandra, i ett sammanhang. Jag hoppas att, när jag uttrycker mig genom mina bilder, andra människor skall kunna få en upplevelse av att se dem.

Britt-Marie Åkesson
 

 

 
 

 
   

 

 

 
     
© 2007-2014 Britt-Marie Åkesson